AIRES MATEUS | Residências assistidas em Alcácer, Alcácer do Sal, Pt
AIRES MATEUS | House for elderly people in Alcácer, Alcácer do Sal, Pt
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player





ALCÁCER DO SAL
por Aires Mateus Arquitectos

O projecto parte de uma leitura cuidadosa da vida de um tipo muito específico de comunidade, uma espécie de micro-sociedade com as suas próprias regras.

Este é um programa, a meio caminho entre um hotel e um hospital que trata de entender e reinterpretar o binómio social e privado, respondendo por um lado à vida em comunidade e por outro à vida solitária.

O projecto está desenhado a partir das relações estabelecidas nesta sociedade: núcleos independentes somam-se a um conjunto de expressão clara.

A mobilidade reduzida dos que viverão no edifício, obriga a tomar cada movimento como uma experiência diversa e emocional.

O edifício assume-se como um muro que surge naturalmente da topografia do terreno, limita e define um espaço aberto organizando todo o lote.






  ALCÁCER DO SAL
by Aires Mateus Arquitectos

"The project is based on a attentive reading of the life of a very specific kind of community, a sort of a micro-society with its own rules.

It is a program, somewhere in between a hotel and a hospital, that seeks to comprehend and reinterpret the combination social/private, answering to the needs of a social life, and at the same time of solitude.

Independents unities aggregate into a unique body, whose design is expressive and clear.
The reduct mobility of those who will live in the building suggests that any displacement should be an emotive and variable experience.

The distance between the independent units is measured and drawn to turn the idea of path into life, and its time into form.

The building, designed path, is a wall that naturally rises from the topography: it limits and defines the open space, organizing the entire plot."




   



































Name of the project
Houses for eldery people in Alcácer do Sal

Location
Alcácer do Sal, Portugal

Date of project
2006-2007

Date of construction
2008-2010

Authors: Francisco Aires Mateus, Manuel Aires Mateus

Collaborators: Giacomo Brenna, Paola Marini, Anna Bacchetta, Miguel Pereira

Client: Santa Casa da Misericordia de Alcácer do Sal

Engineer: Engitarget, lda

Constructor: Ramos Catarino, Sa

Landscape architecture: ABAP Luis Alçada Batista

Footprint area: 1560 m2 / Floor gross area: 3640 m2







© 2011 FG+SG Architectural Photography All Rights Reserved